Nakon 4 mjeseca rehabilitacije Ida Štimac vraća se u formu

Nije bilo ugodno gledati pad naše drage Ide Štimac (njoj je to bilo još teže proživjeti) kada je u studenom prošle godine pala na treningu veleslaloma na glečeru Möltaler i teško ozlijedila lijevo koljeno. Sezona je već za početku za nju bila završena, no vraća se psihički jača i nasmijanu je viđamo u Iron Gymu.

“S obzirom na to da sam operirana 17. studenog prošle godine, početni dio rehabilitacije odradila sam u Termama Selce pod vodstvom Vlaste Brozičević. Tamo sam provela ukupno 6 tjedana i “stala na noge” – što figurativno, što doslovno, govori nam Ida. Nakon toga sam 3 tjedna bila u Daruvarskim toplicama, zatim još 3 u Poliklinici Kaliper u Zagrebu. Sad je konačno vrijeme za vraćanje treninzima i starim navikama. Sve skupa, dosta teško razdoblje je iza mene.”

Za Idu je ovo bila prva i nadamo se posljednja ozbiljnija ozljeda koju, kako nam kaže, nikome ne bi poželjela. “Prvi dio rehabilitacije možda je fizički zahtjevniji jer ste potpuno ovisni o pomoći okoline, a koja seže toliko daleko da doslovno ne možete sami navući čarapu. Na sreću, to ne traje predugo u odnosu na ukupno vrijeme oporavka koje onda postaje mentalni izazov.”
Da je mentalno jača vidi se pri pogledu na nju i njezinom osmijehu dok trenira. Većinu vježbi može izvoditi normalno i bez ograničenja, ali skokovi, promjene smjera i slične vježbe još uvijek su joj strogo zabranjene. “Postupno povećavam volumen vježbi i općenito jačinu treninga. Dugo sam bila izvan pravoga pogona i treba se postupno vratiti na staro.”

Sa svojim kondicijskim trenerom Michaelom Banom sad svakodnevno trenira u Iron Gymu, no u početku oporavka to nije bilo tako. “ S Michaelom u početnoj fazi rehabilitacije nisam radila, jer nisam imala što ha ha… Sad je vrijeme kad sam se vratila rutini, što znači – svakodnevni posjeti Iron Gymu.”  Mi ćemo reći da nam je drago da nam se vratila i da ju vidimo nasmijanu.
Povratak na skijanje očekuje u ljetnim mjesecima, ovisno o situaciji s ozljedom i rehabilitaciji.

“Ljeto ću provesti uobičajeno u teretani haha. Šalu na stranu, svake godine u ljetnim mjesecima imamo intenzivne kondicijske pripreme pa će tako biti i ove godine – tim više zbog ozljede. Kupanje, druženje s prijateljima i ostale ljetne radosti neće izostati kao ni prijašnjih godina.”
Nakon 4 mjeseca rehabilitacije naša Ida Štimac vraća se u formu mentalno jača i spremnija za osvajanje snježnih padina i odličnih rezultata!