Trčanje je „IN“

U advent smo utrčali sudjelujući na Adria Advent Marathonu u Crikvenici. Svatko u kategoriji u kojoj je želio pomaknuti svoje granice, oboriti osobni rekord ili trčati s ekipom i zbog ekipe! Svoje ciljeve smo ostvarili, a posebno čestitamo našoj članici Andrei Tuđa koja je pobijedila u utrci građana (5 km) s vremenom od 19:42 min.

Čestitati joj treba, obzirom da je sve više Riječana prepoznalo ovu aktivnost kao vrlo korisnu za zdravlje, a s druge strane i vrlo ‘jednostavnu’ za bavljenje jer na kraju krajeva – trebaju vam samo dobre tenisice i volja. No, ukoliko se želite ozbiljnije baviti ovim sportom, potrebno je puno više priprema, u što će nas uvjeriti Andrea koja je u ‘trkaću priču’ uletila.. hm.. slučajno, a vjerujemo da će se mnoge dame prepoznati u njezinim riječima…

Cijeli život sam u sportu. Od osme godine sam trenirala odbojku, a sada sam i sama trener. Nakon što sam prestala aktivno igrati odbojku krenula sam češće trčati. Prije kojih 5-6 godina odlučila sam otrčati svoj prvi polumaraton – i to je bio baš Riječki polumaraton.

Mi ćemo ovome dodati – ‘ostalo je povijest.’ Andrea iza sebe ima istrčanih desetak polumaratona, tri maratona i veliki broj manjih utrka. Na svom prvom maratonu u Crikvenici osvojila je treće mjesto, u kategoriji žena do 35 god. Najbolje mjesto na polumaratonu (5.mjesto) osvojila je u Opatiji 2014.g ., a njezin osobni rekord na polumaratonu iznosi 1h 29min i 43sec. Postigla ga je na Zagrebačkom maratonu 2018. godine. Ako vam je teško zamisliti da morate istrčati 800 metara, ili dva ‘đira’ oko nogometnog stadiona, pročitajte još jednom ovo vrijeme. ;)

Iza ovih rezultata mnogo je treninga i truda. Andrea izbjegava izlaske do jutarnjih sati, pazi na prehranu, osobito u danima prije utrke.

Naravno ima dana kada ti se neda, kada si umoran, kada bi odspavao malo duže, ali na kraju odradiš trening i nikada ne požališ što si ga odradio umjesto nečeg drugog.

Dio priprema odrađuje u Iron Gymu jer baviti se trčanjem, ne znači samo obuti tenisice i ići trčati. Takav trening može dosta utjecati na prevenciju ozljeda i unapređenje same izvedbe trkača.

Moji osobni rezultati su se poboljšali od kada sam krenula u Iron Gym i uvelike su mi treninzi pomogli u oporavku od ozljede koljena, poručuje Andrea. Dodaje da trčanje ima brojne zdravstvene prednosti: Čovjek se bolje osjeća kada zna da radi nešto dobro za svoje zdravlje, ima više energije i kondicije, ali i samopouzdanja. Meni je trčanje psihoterapija. Dok trčim, ne razmišljam ni o čemu. ‘Ispraznim glavu’ i uživam u vremenu koje posvetim samoj sebi. Nekako je sve lakše i jednostavnije dok trčim.

Fotografija: Paulo Dukić

Također, steknu se i brojna poznanstva i prijateljstva pa Andrea preporuča sudjelovanje na utrkama zbog pozitivne emocije i dobrog raspoloženja svih sudionika, čega moramo priznati, nedostaje u današnjem svijetu.

Jedna od boljih stvari je onaj osjećaj kada napokon prođeš kroz cilj utrke i kada znaš da si postignuo nešto što ti je jednom bilo nezamislivo i nedostižno. Jako puno naučiš o sebi u takvim trenucima te spoznaš da si sposoban za puno više od onoga što misliš da možeš…

Na kraju Andrea daje TOP 5 savjeta onima koji se ne bave trčanje, a žele ‘potrčati’.
Tenisice smo kupili, što sad? Andrea odgovara u nastavku.
1. Za početak budite umjereni, krenite pomalo, kombinirajte hodanje i trčanje pa postupno povećavajte kilometražu.
2. Pijte dovoljnu količinu vode i odmarajte! Nije potrebno trčati svaki dan. Tijelu je potreban odmor.
“Too much, too soon” može dovesti samo do ozljeda.
3. Obavezno nabavite kvalitetne tenisice.
4. Nemojte se uspoređivati s drugima. Kao i u svemu ostalom, tako i u trčanju treba prakse da biste postali dobri.
5. Obavezno otrčite bar jednu utrku, jer šteta je propustiti toliko pozitivne energije i emocija.