Naši članovi – Carrolina Bajrić, viceprvakinja svijeta u boćanju

Carrolina Bajrić, članica Škole boćanja „Čavle“, koncem listopada prošle godine osvojila je srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu za seniorke u Kini.

Srebro je osvojila u bližanju i izbijanju u krug, dok je brončanu medalju osvojila u mješovitoj štafeti s Mateom Načinovićem.
Inače, Carrolina je ‘teta u vrtiću’, a boćanjem se, kako kaže, prije devet godina počela baviti sasvim slučajno.

„Bacivši prvu boću više nisam mogla prestati. Postale su moja prava ljubav. Uz boćanje, trenirala sam četiri godine i odbojku, no odlučila sam se nastaviti baviti samo boćanjem.“

Boćanje je predivan sport, tvrdi Carrolina dodajući kako joj osim igre pruža mogućnost putovanja i druženja. S obzirom na predrasude koje još uvijek vladaju u društvu kada je riječ o ovom sportu za kojega će se vezati ‘ druženje umirovljenika’, te da ovo nije ‘ženski sport’, Carrolina poručuje kako je boćanje razvijeno po cijelom svijetu .

„Ovim sportom bave se mnogi mladi. Više je muških boćara, no žensko boćanje u zadnjih nekoliko godina dosta se proširilo. Boćanje ne znači samo doći na jog i bacati boće (kao što mnogi misle), već je riječ o zahtjevnom sportu za kojega je potrebno imati koncentraciju, smirenost, izdržljivost, dobru kondiciju, mirnu ruku i ‘prazne misle’ kako bi se moglo što bolje odigrati.“

U ligi postoji osam različitih disciplina: pojedinačno, par, trojka, krug, par krug, brzinsko, štafeta, precizno, precizno koštivanje. Za bavljenje ovim sportom potrebno je uložiti puno truda i redovno trenirati jer trening boćanja traje oko 3 sata, a ponekad i duže, poručuje Carrolina.

„Više sam se predala trkačkim disciplinama brzinskom i štafetnom izbijanju tijekom kojih se intenzivno trči 5 min. U brzinskom izbijanju pucamo od 1-3. pozicije dok u štafeti samo 1. i 3. pozicija. Naš trener boćanja, Dean Klarić, puno me je naučio o ovom sportu. Zahvalni smo mu jer ulaže puno truda i vremena za cijelu ekipu Škole boćanja „Čavle“ i uvijek nam je spreman pomoći, bilo da je riječ o samom sportu ili je riječ o privatnoj, poslovnoj ili drugoj potrebi. Uz njega, na dodatne treninge idem kod izvrsnog trenera Čede Vukelića s kojim radim samo na trkačkim disciplinama. No, za izvrsnost je potreban i trening u teretani.“

Kako bi fizički ojačala, povećala kondiciju i bila izdržljivija, Carrolina redovno trenira u Iron Gymu s Michaelom Banom.

„Bilo mi je teško pronaći dobru teretanu u kojoj će mi, između ostaloga, odgovarati način rada trenera, no na sreću moj trener Dean Klarić pomogao mi je i na njegovu preporuku počela sam trenirati u Iron Gymu. Od prvog dana i prvog treninga osjećala sam se zadovoljno i sretno. Uz dva trenera u boćanju, treći mi je trener u teretani Michael Ban. Riječ je o treneru koji zna svoj posao i kako me još bolje fizički i kondicijski pripremiti za natjecanje. Zadovoljna sam teretanom, trenerom, načinom rada i svime što je potrebno za moj uspjeh. Primijetila sam napredak na sebi. Osjećam se snažnijom, izdržljivijom i spremnom za nove pobjede. Svakako bi preporučila Iron Gym.“

Govoreći o planovima, Carrolina izražava nadu u osvajanje medalje u brzinskom izbijanju na idućem Europskom prvenstvu, što sjajniju medalju u mješovitoj štafeti te medalju u ženskoj štafeti. U njenim ambicijama podržava je i Iron Team Iron Gyma te se zajedno s njom nadamo kako će se što duže zadržati na svjetskom vrhu boćarske elite. Bude li odabrana za mješovitu štafetu u Lyonu na ljeto ove godine, Carrolina poručuje da će dati sve od sebe za što bolji plasman. Gledajući je na treninzima, njen trud, ustrajnost i zalaganje, uvjereni smo kako rezultati neće izostati.

Teško je bilo odvojiti i navesti sve nagrade Carroline Bajrić, no izdvojili smo samo neke:

  • EP- 2015. bronca u štafeti sa sestrom Virginiom Bajrić (Italija Saluzzo)
  • EP – 2017. bronca u krugu (Italija,Saluzzo)
  • SP- 2018. viceprvakinja svijeta u krugu, bronca u mix štafeti s Mateom Načinovićem (Kina)
  • 11 titula državne prvakinje u raznim disciplinama
  • 5 puta sa svojom ekipom osvojeno prvenstvo Hrvatske
  • ekipna viceprvakinja Europe s klubom i dva puta treća
  • dobitnica nagrade PGŽ za izvanredne rezultate
  • dobitnica nagrade PGŽ za najbolju juniorku i seniorku
  • Općina Čavle dodjeljuje joj nagradu za sportsku izvrsnost kao i nagradu za sportašicu Općine
  • Prvi nastup na Mediteranskim igrama imala je 2018. godine u Španjolskoj Tarragoni i na natjecanju zauzela 5 mjesto u brzinskom izbijanju.